zaterdag 5 oktober 2013

Cursisten interviewen elkaar - deel 1


De cursisten van 2.3 Nederlands stelden elkaar een paar vragen. Waarom leren ze Nederlands? Wat vinden ze leuk? En wat vinden ze moeilijk aan het leren van een taal? Het resultaat van de interviews kan je hier lezen. Vandaag: een interview met Asma, door Hafida.
Een babbeltje met mijn klasgenoot Asma
Asma uit 2.3 - fotografe: Fatima
Tijdens de Nederlandse les heb ik een klasgenoot leren kennen. Zij heet Asma, zij is getrouwd en lijkt gelukkig in haar huwelijk. Nu is ze zwanger van haar eerste baby en de bevalling wordt verwacht op 7 april. Maar zij vindt het nog steeds moeilijk om een job te vinden.
Omdat zij in Vlaanderen woont, wordt het duidelijk voor haar dat ze Nederlands moet leren. Zij vindt het belangrijk dat ze in de administratie gemakkelijker kan communiceren en informatie kan delen maar als ze een job kan vinden, zal ze pas perfect gelukkig zijn! Waarschijnlijk gaat ze later haar kinderen met hun huiswerk helpen, zalig! En met de buren af en toe een babbeltje doen.
Nadat een vriendin haar over CVO Lethas verteld had, is zij er met vol enthousiasme naartoe gegaan om zich in te schrijven. Toen Asma in de eerste les was, vond ze het vervelend! Wat een vreemde taal, zei ze tegen zich zelf. Eerder had ze geen woord in het Nederlands gehoord. Bovendien kende zij niemand om haar aan te moedigen en met wie ze die taal kon oefenen. Maar Asma bleef koppig! Zij wilde graag haar doel bereiken en zij was ervan overtuigd dat het Nederlands haar verblijf in België gemakkelijker en aangenamer kan maken.
 Ze besefte dat er tal van redenen zijn om een taal te begrijpen: het laat je lezen, kijken, genieten van buitenlandse media en met vrienden uit verschillende landen communiceren. Het opent je ogen voor andere culturen op de wereld. Bij het reizen neemt het je mee naar geheime plaatsen waar je kunt genieten van interessante en goedkopere specialiteiten. Uiteindelijk zei zij, als je meer talen speekt, kan je je onafhankelijkheid verwerven, leren aan te passen en met vertrouwen elke nieuwe uitdaging tegemoet gaan!
Lethas Journal-ist: Hafida SABIRI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ja, een reactie plaatsen, dat kan je hier doen, in de rechthoek.