woensdag 16 oktober 2013

Naar de kringwinkel!

Maandag 14 oktober hebben we een kringwinkel bezocht. ’s Morgens hadden we aan de school met de groep afgesproken.  Na de verdeling van de groep in de auto’s gingen we naar Vilvoorde waar de kringwinkel is. Toen we daar aankwamen gingen we naar het onthaal en verwelkomde onze gids Tina ons. Tijdens anderhalf uur bezochten we de kringwinkel en de verschillende ateliers waar 250 mensen werken. Van de ontvangst van de tweedehands dingen tot de controle en de herstelling ervan zagen we alles van de organisatie.  Bovendien leerden we dat de kringwinkel jaarlijks meer dan 450 ton dingen (meubelen, boeken, kleren, elektrische apparaten enzovoort) krijgt en dat meer dan de helft gerecycleerd wordt om de afvalberg te verminderen. Na het bezoek winkelden we in de kringwinkel en sommige cursisten hebben goedkoop spullen gekocht.

Valérie en Celia, NT2 2.2

zondag 13 oktober 2013

Een praatje met onze overburen

We zien elkaar bijna elke dag... Hoog tijd om die overburen eens beter te leren kennen! De cursisten van 1.1 en 2.3 staken de gang over en hadden enkele interessante gesprekken.


De cursisten van 1.1 vonden het leuk ...
  • omdat ze Nederlands konden spreken
  • omdat ze nieuwe personen hebben ontmoet
  • omdat ze informatie konden uitwisselen
  • omdat ze blij zijn dat ze op een dag ook goed Nederlands zullen spreken

De cursisten van 2.3 vonden het leuk...
  • omdat ze hun kennis konden testen
  • omdat ze fouten konden corrigeren ;)
  • omdat ze verschillende nationaliteiten leerden kennen
 

zaterdag 12 oktober 2013

Visite du parc de Tervueren et du musée d’Afrique centrale


Le premier samedi d’octobre, avec mon groupe de français et notre professeure Ann, nous avons fait une sortie. Nous sommes allés au parc de Tervueren pour une promenade et pour visiter le musée d’Afrique Centrale. Le soleil n’était pas présent, mais il faisait bon et il n’a pas plu. Nous avons commencé par une promenade autour des étangs. Après notre promenade, nous avons fait un pique-nique devant le musée, avec une belle vue sur le parc. Nous nous sommes reposés un peu et ensuite nous sommes entrés dans le musée. C’était très intéressant. Nous avons vu des objets du Congo, des instruments de musique, de l’art africain, des animaux qui proviennent d’Afrique, etc. On a découvert un peu l’histoire et la culture du Congo

Si vous voulez encore visiter le musée, dépêchez-vous ! Fin novembre 2013 il va fermer pendant trois ans pour des travaux de rénovation.

Pendant cette journée nous avons appris beaucoup de choses et on a profité du beau temps et de la nature. C’était une journée super !

Joanna, niveau 2.1




zondag 6 oktober 2013

Cursisten interviewen elkaar - deel 2

Noureddine


foto: Fatima
Ik ben Noureddine, ik ben 41 jaar en ik kom uit Marokko. Vier voormiddagen in de week, volg ik telkens van 9.00u tot 11.45u een cursus Nederlands.

Ik leer Nederlands want mijn gezin woont in Vlaanderen en het is een manier om de mensen te leren kennen en het is een leuke taal.

Ik vind Nederlands gemiddeld moeilijk, dit vanwege de soms uitzonderlijke uitspraak en grammaticaregels. Voor de rest is het makkelijk om te leren omdat ik al Frans ken. Deze talen zijn bekend om dezelfde eigenschappen.

Ik weet een beetje over de geschiedenis, politiek en cultuur van Vlaanderen en ik vind dat de Vlamingen meestal goed gehumeurd zijn.
Lethas Journal-ist: Noureddine

 

Printemps

foto: Fatima
Ik heb een interview met een cursist van CVO Lethas gedaan. Zij heet Printemps. Ze is een heel vriendelijke en sympathieke vrouw. Ze komt uit Zuid-Korea en ze is 60 jaar. Ze is getrouwd maar ze heeft geen kinderen. In Zuid-Korea heeft ze een diploma aan de universiteit behaald.

Printemps woont nog maar 1 jaar en 5 maanden in Brussel. Ze vindt dat je, wanneer je in een ander land woont, eerst de moedertaal van dit land moet studeren. Het is heel belangrijk om met mensen te praten, om goede contacten en relaties te onderhouden en ook voor activiteiten.


Ze werkt in de kerk en ze is vrijwilliger. Een Belg vertelde haar over het Huis van het Nederlands en dan besliste zij om Nederlands te studeren. Separabele verba, schrijven en luisteren vindt ze moeilijk.

Lethas Journal-ist: Alina




zaterdag 5 oktober 2013

Cursisten interviewen elkaar - deel 1


De cursisten van 2.3 Nederlands stelden elkaar een paar vragen. Waarom leren ze Nederlands? Wat vinden ze leuk? En wat vinden ze moeilijk aan het leren van een taal? Het resultaat van de interviews kan je hier lezen. Vandaag: een interview met Asma, door Hafida.
Een babbeltje met mijn klasgenoot Asma
Asma uit 2.3 - fotografe: Fatima
Tijdens de Nederlandse les heb ik een klasgenoot leren kennen. Zij heet Asma, zij is getrouwd en lijkt gelukkig in haar huwelijk. Nu is ze zwanger van haar eerste baby en de bevalling wordt verwacht op 7 april. Maar zij vindt het nog steeds moeilijk om een job te vinden.
Omdat zij in Vlaanderen woont, wordt het duidelijk voor haar dat ze Nederlands moet leren. Zij vindt het belangrijk dat ze in de administratie gemakkelijker kan communiceren en informatie kan delen maar als ze een job kan vinden, zal ze pas perfect gelukkig zijn! Waarschijnlijk gaat ze later haar kinderen met hun huiswerk helpen, zalig! En met de buren af en toe een babbeltje doen.
Nadat een vriendin haar over CVO Lethas verteld had, is zij er met vol enthousiasme naartoe gegaan om zich in te schrijven. Toen Asma in de eerste les was, vond ze het vervelend! Wat een vreemde taal, zei ze tegen zich zelf. Eerder had ze geen woord in het Nederlands gehoord. Bovendien kende zij niemand om haar aan te moedigen en met wie ze die taal kon oefenen. Maar Asma bleef koppig! Zij wilde graag haar doel bereiken en zij was ervan overtuigd dat het Nederlands haar verblijf in België gemakkelijker en aangenamer kan maken.
 Ze besefte dat er tal van redenen zijn om een taal te begrijpen: het laat je lezen, kijken, genieten van buitenlandse media en met vrienden uit verschillende landen communiceren. Het opent je ogen voor andere culturen op de wereld. Bij het reizen neemt het je mee naar geheime plaatsen waar je kunt genieten van interessante en goedkopere specialiteiten. Uiteindelijk zei zij, als je meer talen speekt, kan je je onafhankelijkheid verwerven, leren aan te passen en met vertrouwen elke nieuwe uitdaging tegemoet gaan!
Lethas Journal-ist: Hafida SABIRI

vrijdag 4 oktober 2013

A l'école ...

Les profs (du primaire et secondaire) partagent quelques anecdotes qu'ils ont vécues...
Trouvez-en d'autres ici: Anecdotes




woensdag 2 oktober 2013

Table de conversation!

Pour les étudiants à partir de 2.1, nous organisons une table de conversation autour du thème de l'environnement. Elle aura lieu mercredi 09 octobre de 9h30 (jusque 12h au plus tard) dans les locaux de Ribaucourt. Rendez-vous avec les étudiants en bas, devant le secrétariat.
Des discussions, des vidéos/témoignages et de petits jeux de rôles autour de l'environnement et de l'écologie seront au programme!



Atelier cuisine // Classe de Fabienne



Salade de betteraves à la russe (Maria)

Ingrédients
500g de betteraves (2 ou 3 betteraves)
500g de pommes de terre (2 ou 3)
200g de petits pois en conserve (ou 1 boîte de petits pois et carottes en conserve)
3 cuillères d’huile d’olive
200g de hareng mariné
du sel et du poivre

Préparation
Faites cuire les betteraves et les pommes de terre.
Epluchez les betteraves et coupez-les en cube de 1 cm.
Epluchez les pommes de terre et coupez-les comme les betteraves.
Coupez le hareng et les carottes en conserve.
Mélangez les betteraves, les pommes de terre, le hareng, les petits pois et les carottes dans un saladier.
Ajoutez l’huile d’olive.
Salez et poivrez à volonté.
Remuez bien.



Salade Fatouche (Frawanda)

Ingrédients
un grand concombre
3 tomates
1 poivron
1 oignon
une botte de persil
une botte de menthe verte
du sel
du cumin
du piment
de l’huile d’olive
de la mélasse de grenade
2 tranches de pain libanais
Préparation
Coupez le pain et faites-le frire.
Coupez tous les légumes (le concombre, les tomates, le persil, la menthe, le poivron et l’oignon).
Mettez du sel, du cumin, du piment, de l’huile d’olive, de la mélasse de grenade et mélangez bien. Ajoutez le pain et mélangez un peu.

Le tajine de kefta (Najat)

Ingrédients
1 kilo de kefta
1 kilo de tomates
un peu d’huile d’olive
une cuillère à soupe de persil
un peu de sel
un peu de cumin
un peu de poivre piquant
3 gousses d’ail

Préparation
Râpez les tomates. Ajoutez l’huile d’olive, le poivre, le sel, le persil et l’ail dans le tajine.
Laissez un peu cuire. Ensuite, ajoutez la viande et laissez cuire une demi-heure.


Dessert : Frawanda

Ingrédients
un paquet de biscottes
1 litre de lait                                                 
2 verres de sucre
5 cuillères de sucre
6 cuillères de farine
5 cuillères d’arôme de fleur d’oranger
2 verres d’eau
2 cuillères de citron

Préparation
Le sirop
Mettez dans une casserole 2 verres de sucre avec un verre d’eau et 2 cuillères de citron, 3 cuillères d’arôme de fleur d’oranger et mettez la casserole sur le feu. Faites bouillir pendant 30 minutes.

Trempez les biscottes dans le sirop obtenu et disposez-les dans un grand plat profond.

Battez bien un verre de lait avec 6 cuillères de farine (il faut bien battre pour qu’il ne reste pas de grumeaux).

Faites bouillir le reste de lait avec 2 cuillères d’arôme de fleur d’oranger et 5 cuillères de sucre puis versez le lait et la farine. Mélangez bien jusqu’à ce qu’il se condense (devienne épais) puis versez le mélange sur les toasts. Laissez refroidir.
Mettez dans le frigo pendant 1 heure. Sortez le plat du frigo et coupez en portions et versez le reste du sirop.