dinsdag 18 september 2012

Eén op de drie Vlamingen neemt voor 500 meter de auto

[Gelezen in de Vlaamse krant De Morgen van 17 september 2012]

Ook wanneer hij maar enkele honderden meters verderop moet zijn, grijpt de Vlaming automatisch naar de auto. Bovendien zijn we ongeveer even vertrouwd met het vliegtuig als met het openbaar vervoer. Dat blijkt uit een onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming dat minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) liet uitvoeren.

Dupont's camping auto (LOC)Gaat de Vlaming de deur uit, dan is dat in 20 procent van de gevallen niet verder dan één enkele kilometer. Toch neemt bijna één op de drie daarvoor de wagen, hetzij als chauffeur, hetzij als passagier. Enkel in de eerste honderden meters gaan we liever te voet.

Voor dit onderzoek werden tussen september 2010 en september 2011 1.603 personen vanaf 6 jaar ondervraagd en hielden zij een verplaatsingsdagboek bij van één willekeurige dag. Gedurende die periode legden we per persoon gemiddeld 16.315 kilometer af in de auto. Een behoorlijke stijging ten opzichte van het jaar voordien, toen was dat 15.666 kilometer. Het aantal verplaatsingen daalde wel licht. Een kwart van de Vlamingen zegt zich zelfs niet dagelijks buitenshuis te begeven.

Tellen we al onze verplaatsingen op, dan nemen we bijna zeven van de tien keer de wagen. Nochtans leggen we in meer dan de helft van de gevallen maximum 5 kilometer af. Eén op de vier keer gaan we toch te voet of nemen we de fiets, slechts één op de twintig keer nemen we het openbaar vervoer.

Een voorbeeld om aan te geven hoe weinig dat is: de Vlaming is zowat even vertrouwd met het vliegtuig als met het openbaar vervoer. 38 procent zegt één tot enkele keren per jaar te vliegen; de trein daarentegen wordt nauwelijks door 13,4 procent occasioneel tot regelmatig gebruikt. Bus, tram en metro zijn iets populairder, maar amper 30 procent kan een 'vertrouwde gebruiker' genoemd worden.

[bron]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ja, een reactie plaatsen, dat kan je hier doen, in de rechthoek.