donderdag 16 mei 2013

Bezoek aan het Muziekinstrumentenmuseum (27.03)

Op 27 maart gingen enkele cursisten Nederlands van Lethas, samen met een groep kleuters van het 3e klasje, naar het Muziekinstrumentenmuseum. Dit bezoek stond in het teken van het bekende sprookje "Peter en de Wolf". Een leuke gelegenheid om Nederlands te spreken!

woensdag 15 mei 2013

Een bezoek aan de VRT


Een tijdje geleden bezochten we de VRT. Dat is de Vlaamse Radio en Televisie van België. We gingen met de klassen 2.3 en 3.1   Ik kende de weg niet goed, maar gelukkig ontmoette ik onderweg een collega.  Eerst kregen we een rondleiding: het gebouw was heel groot, met ruime studio’s  en de gids vertelde over de geschiedenis van de VRT. De man die sprak werkte vroeger voor de VRT en hij was sympathiek. Hij wist dat we Nederlands leerden, dus propeerde hij om niet te snel te praten. Ik begreep bijna alles wat hij zei. Na het gesprek bezochten we enkele studio’s . Ik vond het interessant want het is mijn toekomstige werkomgeving. De studio’s hadden veel lichten met verschillende kleuren. Ik herinner me dat er een blauwe ruimte was die voor het weerbericht of zo gebruikt werd. Daarna gingen we samen eten. Terwijl we aten, lachten we om elkaars grapjes. Na het eten bezochten we de radio en luisterden we live naar de radio. Dan mochten we naar de opnames van Reyers Laat waar we als publiek zaten. Er waren verschillende gasten: een schrijver, een bioloog, een filosofe en een fotograaf. Eerst hadden ze een discussie over het verschil tussen angst en vrees en dan ging het over het nieuwe boek van de schrijver en dan zagen we foto’s van de fotograaf. Het was tof.

Alexandra

Het leven van een bedelaar

Dit is Paul. Hij is een bedelaar, maar hij is niet altijd bedelaar geweest. Vroeger werkte hij als manager in een kleine winkel. Hij had ook een gezin: een mooie vrouw en twee prachtige kindjes. Ze waren allemaal gelukkig samen. Waren. Tot een dat hun buurman Dirk, een rijke zakenman, een nieuwe auto kocht. Wat een auto was het ! Supermooi, supersnel!  BMWX5 noemde hij.
Homeless
Vanaf dat moment kon Paul aan niets anders denken. Hij dacht aan die auto toe hij in slaap viel. Hij dacht aan die auto toen hij wakker werd. Zelfs in zijn dromen zag hij die auto. Zijn vrouw probeerde hem te overtuigen dat ze geen auto nodig hadden, maar Paul was onvermurwbaar. Op een dag kocht hij hem. En voilà, de auto stond in de garage, en de factuur zat in zijn zak. Een krediet voor 20 jaar.
Maar het bleek niet zo gemakkelijk te zijn als Paul zich het had voorgesteld. Hij moest meer beginnen werken om zijn maandelijks krediet te kunnen betalen. Maar nog steeds kwam hij niet rond. Hij kwam heel laat van zijn werk en gaf minder aandacht aan zijn kinderen, zijn vrouw zag hem bijna nooit meer, ze voelde zich eenzaam. Ze was permanent aan het klagen, hij werd boos op haar en daarvan kwamen ruzies. Om alle problemen te vergeten begon hij te drinken.

Op een dag, toen Paul alweer heel laat naar huis kwam, zag hij iets ongewoon. Het huis was leeg. Zijn vrouw was vertrokken, en de kinderen mee. Paul was zo verward, hij wist niet meer wat te doen. Door de stress was hij de volgende dagen niet meer naar zijn werk gegaan en werd ontslagen.
Daarna gebeurde alles heel snel: de auto werd verkocht om het krediet af te betalen. Het huis werd afgenomen door de bank. Paul bleef drinken , hij zag geen zin meer in zijn leven. Niet meer. Vanaf de dag dat hij geen plaats meer had om te wonen, had hij geen andere keuze dan de straat op te trekken. Hij wou geen bedelaar worden, maar er was geen keuze. Het hangt nu van passerende pendelaars af, of Paul vanavond eten krijgt of niet. Of hij in een bed gaat slapen of niet. Hij droomt soms nog over zijn mooie leven, hij mist zijn kinderen en zijn vrouw. Zijn supersnelle en supermooie auto kostte hem meer, meer dan hij zich ooit kon voorstellen.

 Stella Kozyreva


Mercredi 29 mai: promenade à Bruxelles

Les étudiantes Tine et Goedele (français 2.4) organisent une promenade guidée dans le centre de Bruxelles pour tous à partir du niveau 2.1. Gratuit et aussi ouvert aux enfants! Svp prévenez votre professeur de français si vous voulez venir.

dinsdag 14 mei 2013

Visite de Liège (01/06/2013)

Venez découvrir, avec nous, la belle ville de Liège
pour à peine 16,50 euros. 
Départ à la gare de Bruxelles-Central (rdv aux guichets) à 8h40, retour à 18h.

Wie gaat er mee naar Leuven?



Ja, wie gaat er mee naar Leuven? Schrijf je in bij je leraar!

Notre visite du centre de Bruxelles du 2 mai 2013


Le 2 mai, nous avons visité le centre de Bruxelles avec notre classe.

On s'est donné rendez-vous à la Gare Centrale.  Nous sommes partis à pied vers  la place de l’Albertine. Nous avons vu une grande sculpture du Roi Albert Ier qui est assis sur un cheval.  Après, sur la place Royale, nous avons rencontré un autre chevalier : Godefroi de Bouillon.


Après nous sommes allés au jardin du Petit Sablon. C’est un très beau jardin, avec beaucoup de fleurs et des statues. Les statues représentent différentes professions du passé.

En chemin, nous avons aussi découvert l’architecte très célèbre, Victor Horta qui a construit de grands bâtiments et qui a créé le style architectural de l’Art Nouveau.

Nous avons aussi visité la place du Grand Sablon. C’est un endroit très chic.

Après nous nous sommes promenés jusqu’ à la statue très amusante de Manneken Pis.

Finalement, nous sommes arrivés sur la Grand-Place.

Nous avons beaucoup appris sur l’histoire de Bruxelles et nous avons vu beaucoup de monuments. Nous avons pris beaucoup de photos. 

C’était intéressant et, en plus, il faisait très beau !  C’était une belle expérience !
Suganya (français 2.1)

maandag 6 mei 2013

De ideale leraar / de ideale student

Teacher of Sentarum elementary school

In een klas Nederlands 2.1 in de Hovenierstraat vroeg de leraar aan zijn studenten: Wat is de ideale leraar? En wat is de ideale student? De studenten noteerden het volgende:

De ideale leraar is...
... iemand die vriendelijk is.
... iemand die niet te laat komt in de les.
... iemand die van zijn job houdt.
... iemand die goed uitlegt.

De ideale student is...
... iemand die altijd stipt op tijd in de les is.
... iemand die altijd Nederlands spreekt in de klas.
... iemand die goed leert.
... iemand die alle vragen van de leraar begrijpt.
... iemand die niet slaapt in de klas, maar de les volgt.
... iemand die altijd aanwezig is.


[Maar de meest ideale leraar is natuurlijk een leraar die in de lente groene kleren draagt.]