donderdag 29 maart 2012

En de winnaar is: "genieten"

Op 1 maart kon je op Lethas Journal al lezen over de verkiezing van het mooiste woord in het Nederlands.  Ondertussen is de winnaar bekend gemaakt.  'Genieten' werd op donderdag 29 maart tot laureaat uitgeroepen.  Op plaats twee en drie komen 'appelblauwzeegroen' en 'pintje'.


Lees er meer over op de website van de krant De Standaard.

donderdag 22 maart 2012

Oudste Belg en Europeaan gestorven (111 jaar)

[Een artikel vanop de nieuwssite van de vrt: deredactie.be] [bron]

In Essen, in de Noorderkempen, is Jan Goossenaerts overleden. Hij was 111 jaar en daarmee de oudste man in Europa. Gisteravond is hij gestorven in het rusthuis waar hij al een paar jaar verbleef. Jan Goossenaerts was vorig jaar 111 geworden. Hij werd geboren op 30 oktober 1900.

Woensdag omstreeks 18 uur blies de man zijn laatste adem uit. Goossenaerts was al jaren de oudste mannelijke Belg en Europeaan. Op wereldniveau gingen twee mannen hem nog voor. Begin deze week ging het echter snel achteruit met de man.

Al enkele jaren is hij het toonbeeld van de "goede lucht" in Essen. Elk jaar in oktober zakten heel wat mensen af naar het rusthuis waar hij sinds zijn 107de woonde, om Jan te feliciteren.


Tot dan woonde hij bij zijn zoon Jef en schoondochter Anneke. In het rusthuis heeft hij het altijd naar zijn zin gehad. Dagelijks deed hij zijn rondjes door de tuin en bezocht hij de misviering.

Interviews wilde hij de laatste jaren niet meer geven. "Ik heb alles toch al gezegd de vorige keer en er is niets aan mijn verleden veranderd", antwoordde hij op de vraag van journalisten voor een interview.

Voor zijn lange levensduur had hij wel een verklaring. "Ik heb heel mijn leven hard gewerkt. Eerst als boerenknecht, daarna als metser. Dat is volgens mij ook een van de redenen dat ik zo lang leef. Naast hard werken moet je op tijd gaan slapen en veel poepgelei op je boterham smeren." De verkoop van Luikse perenstroop mag er wel bij varen.

dinsdag 20 maart 2012

Stories from all over the world 3 (English class 2.1)

Otesa’nek, a story from the Czech Republic
Once there was a couple who couldn’t have children, so they made a little boy from wood. They named him Otesa’nek. They loved him a lot. The boy really liked eating. In the beginning he only drank milk, but later he ate bread, fruit and vegetables. But when Otesa’nek grew up this wasn’t enough to satisfy his appetite. He started eating tables, chairs, the sofa... He ate everything he saw. He even ate his mother and his father!
An old woman of the village couldn’t see more of it and she wanted to finish it. So she took an axe and hacked Otesa’nek to pieces.
Now, when a child in the Czech Republic eats a lot, we call him/her “Otesa’nek.”
[Story by Monika]

Stories from all over the world 2 (English class 2.1)

Jaafar and his dromedary, an Arabic story
There was once an Arab, called Jaafar. He was a stupid man. One day he was returning home from the souk and he found a shoe in the street. But he wasn’t interested by it. After 2 km he was surprised to find the second shoe. This time he stopped his dromedary. He took the shoe and returned to find the first shoe he had seen. At this moment, thieves took the dromedary he had left behind. The poor man returned  home with a new pair of shoes, but without his dromedary...
[Story by Aziz]

Stories from all over the world 1 (English class 2.1)

Samson and Dalilah, a biblical story
This is a story from the bible about Samson and Delilah.
Samson was a good warrior of Israel. This country was very often in conflict with the neighbouring countries.
One day, the king of the Philistines decided to marry his daughter, called Dalilah, to Samson. Dalilah was a very beautiful girl who was loved by many men. When the king married his daughter he wanted to discover Samson’s secret. How come he was so strong?
A couple of days after the marriage, Delilah asked Samson: “What is the secret of your strength?” But Samson lied to her.
Then, one day, Samson tells her the truth. “No razor has ever touched my head. If my head were shaved, my strength would leave me and I would become as weak as any other man.”
When Delilah realised he had told her the truth, she sent word to the rulers of the Philistines. They arrived and they helped her to shave Samson’s head. As they were shaving, Samson’s body was getting weaker. When it was finished, Delilah called: “Samson, the Philistines are coming!” and Samson could do nothing to fight them off...
[Story by Constance]

maandag 12 maart 2012

Statistieken over scheiden

In de cursus Nederlands 2.3 wordt er veel gepraat over de liefde.  Ach, de liefde, de mooie liefde.  Maar soms gaat de liefde over, soms komt er ook aan lange en gelukkige huwelijken een einde.

Maar hoe dikwijls gebeurt het dat mensen scheiden?  Hoeveel huwelijken lopen uit op een scheiding?  De vraag werd deze week gesteld in een intensieve cursus 2.3.  Lethas Journal  zocht het eens op op het internet en vond een artikel uit mei 2011 in de krant Het Nieuwsblad.  Hieronder een citaat:
In Vlaanderen zijn er minder echtscheidingen dan in Wallonië. Daar gaat iets meer dan één gehuwd koppel op twee (50,6 procent) uit elkaar binnen de 49 huwelijksjaren, terwijl het in Wallonië om bijna twee op de drie (64,3 procent) gaat.
Het volledige artikel vind je hier: Twee op de drie huwelijken eindigen met echtscheiding.

vrijdag 2 maart 2012

Naar de film met 2.4 op 9 februari 2012: "Tot Altijd"

De eerste beelden van de film tonen een groep jonge mensen die een Amerikaans konvooi van het leger tegenhouden. Het is een groep vrienden in de jaren ’70 die verenigd zijn voor het leven. Mario wordt politicus en Thomas wordt dokter.

Een paar jaar later krijgt Mario te horen dat hij multiple sclerose heeft. Deze ernstige ziekte blijkt ongeneeslijk en Mario kan niet meer alleen blijven wonen. Zijn ziekte verergert en Mario wil een einde maken aan zijn leven.

De mentaliteit is moeilijk te veranderen, vooral voor zijn ouders die het met deze beslissing moeilijk hebben.

Het parlement heeft over dit probleem veel nagedacht en een wet was gestemd om euthanasie toe te laten. Mario werd dus de pionier.

Vandaag is Mario er niet meer bij. Maar dankzij hem gaan vele zieken zoals hij kunnen beslissen om niet meer te lijden wanneer ze het wensen.

Deze film is zeer realistisch en prachtig. Maar ik kan het zelf moeilijk begrijpen omdat ik zelf mama ben.


[Encarna Z. 2.4]

***


In het leven is het soms moeilijk om een oplossing te vinden. Het is de situatie in de film Tot Altijd. Het is een verhaal van een MS-patiënt (Mario Verstraete) die euthanasie nodig heeft omdat zijn pijn erger geworden is. Ten eerste heeft deze film een zwaar thema, omdat die film over euthanasie ging. Het is een keuze tussen het leven met erge pijn en een dood met respect. Bovendien gaat die film over vrije keuze omdat de beslissing van de patiënt komt (op welk moment, waar,…).

Het is een resultaat van een lange strijd met de regering. Ik heb ook de waarde van solidariteit en de moed van Mario en zijn familie gezien. De familie en de vrienden zijn er altijd om hem te helpen. Ze hebben ook respect voor hem ondanks zijn beslissing.

[Serge S. 2.4]



donderdag 1 maart 2012

Verkiezing van het mooiste woord in het Nederlands / Stem nu!

De vzw Bru-taal (dat zijn de mensen die ook de conversatietafels organiseren) onthult op donderdag 29 maart het mooiste woord in het Nederlands.  Bru-taal verzamelde tientallen mooie woorden op conversatietafels, bij conversatiegroepen en bij cursisten Nederlands op verschillende scholen.  Uit al die mooie woorden is nu een selectie gemaakt van tien.  Het mooiste woord in het Nederlands zal één van deze tien woorden zijn.

  • appelblauwzeegroen
  • genieten
  • kapoen
  • lekkerbek
  • pietluttig
  • pintje
  • regenboog
  • sloddervos
  • smeuïg
  • zebrapad

Als student Nederlands kan je mee beslissen welk woord uiteindelijk het mooiste woord in het Nederlands wordt.  Je kan je top 3 uit de selectie mailen naar frank@bru-taal.be .  Mailen kan tot 5 maart 2012.  Op het Bru-taalfeest op 29 maart (in GC Maalbeek in Etterbeek) valt de definitieve beslissing welk woord de titel mooiste woord van het Nederlands krijgt.  Spannend!