vrijdag 6 december 2013

Een avond bij de VRT - 26 november 2013

Om 17u45' begon ons bezoek bij de studio's van de VRT. Onze gids heeft ons veel inlichtingen gegeven, onder andere dat de VRT een Vlaamse openbare televisie is en dat zijn financiering komt van belastingen van de Vlamingen. Dit kost hun 0,13 EUR per dag. De VRT maakt zelf zijn decor.

De studio's van de VRT zijn opmerkelijk kleiner dan op televisie. Wij hebben op de plaats van de weerman gestaan. Dat was zeer leuk. Na het bezoek hebben wij samen gegeten.


Rond 20u00' zijn wij naar de studio van de talkshow « Reyers Laat » gegaan. Het is een praatprogramma dat uitgezonden wordt op de Vlaamse openbare omroep Canvas. Het programma wordt gepresenteerd door Lieven Van Gils en wordt elke maandag, dinsdag en donderdag uitgezonden rond 23 uur.

In de studio mochten wij onze plaats niet kiezen, spijtig genoeg. Wij hebben aanwijzingen gekregen. Wij moesten veel lawaai maken om een goede sfeer te creëren. Tja, een echt kabaal. Wij moesten ook altijd glimlachen en zeker niet flauw overkomen.


Lieven kwam in de studio en de show begon. Hij heeft vier gasten ontvangen: de eerste was Prem Radhakishun, een Nederlandse opiniemaker-acteur-columnist. Nederland krijgt het strengste beloningsbeleid. De toplonen zullen er binnenkort drastisch beperkt en onderworpen worden aan strenge regels. Wordt Nederland opnieuw gidsland ? De Nederlandwatcher Prem Radhakishun heeft alvast geprobeerd het één en ander te duiden.


De tweede, Jan Fabre heeft momenteel een dubbele tentoonstelling lopen in het Noord-Franse Lille. Dus twee keer Fabre voor dezelfde prijs. De tentoonstelling « Hommage aan Jeroen Bosch in Congo » gaat over de « foute » geschiedenis van ons land in Congo. Het gedeelte « Illuminations » gaat dan weer over middeleeuwse kunst, al langer een thema in het werk van de kunstenaar.

De zussen Fatma en Birsen waren de laatste gasten. Ze zijn weliswaar twee zussen maar hebben elk een andere visie op een mogelijke terugkeer naar Turkije. Uit onderzoek blijkt dat meer en meer Turkse jongeren plannen maken om terug te keren naar hun heimat. Ook bij de familie Taspinar is dit een vaak terugkerend gespreksonderwerp.

De uitzending heeft 40 minuten geduurd.


Jimmy HACHE - cursist 2.3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ja, een reactie plaatsen, dat kan je hier doen, in de rechthoek.