maandag 2 september 2013

Nieuwe Brusselaars tuk op Nederlands

Gratis cursussen Nederlands boomen in Brussel

In de zomervakantie stond er een artikel over ons in de krant! Of toch, over ons en over de rest van de 12.358 cursisten NT2 in Brussel.

24/07/2013 | De Standaard - Maarten Goethals

In amper vijf jaar tijd verdubbelde het aantal cursisten dat in Brussel gratis Nederlandse lessen volgt. De lesgevers roepen de Vlamingen in de hoofdstad intussen op om niet te snel over te schakelen naar het Frans of het Engels.
Het Nederlands wint fors aan populariteit in de hoofdstad. Steeds meer inwoners, vaak van vreemde origine, willen de taal leren. En zijn zelfs bereid lessen te volgen.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal cursisten dat zich voor het eerst inschrijft voor een gratis opleiding Nederlands. De zogenaamde NT2-lessen. Die groep verdubbelde in vijf jaar tijd van 6.545 leerlingen in 2008 naar 12.358 dit schooljaar. En omdat de zomerstages nog lopen, kan dat laatste getal nog een pak hoger uitvallen.
Twee keer meer cursisten Nederlands in Brussel dan in 2008
foto: put

Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V) vroeg de cijfers op bij Pascal Smet (SP.A), als minister bevoegd voor Onderwijs, en noemt de toename ‘hoopgevend voor de toekomst en een duidelijk bewijs dat het Nederlands niet langer kampt met een negatief imago’.

Opvallend: de lessen doen het bijzonder goed bij Marokkanen. Hun aantal vermeerderde van 779 leerlingen naar 1.321. Andere nationaliteiten volgen op ruime achterstand.

Paternalistisch

‘Het succes valt eenvoudig te verklaren’, zegt Gunther Vanneste, directeur van het Huis van Nederlands in Brussel. ‘Wie meerdere talen spreekt, vindt gemakkelijker werk. En vaak ook een job van hogere en betere kwaliteit. In economisch onzekere tijden weegt dat argument zeker door. Zeventig procent van de cursisten maakt daarom gebruik van het aanbod, en veel minder om culturele of communautaire redenen.’

Maar het succes van de lessen, gratis ingericht door de Vlaamse overheid, kent ook een keerzijde. ‘Momenteel volgt het aanbod de vraag nog’, vertelt Vanneste. ‘Maar grootscheeps reclame voeren om nog meer mensen te bereiken, gaat simpelweg niet. De interesse zou alleen maar toenemen. Een goede zaak, ontegensprekelijk. Maar budgettair kan de organisatie die sprong voorwaarts niet aan. Tenzij de regering met meer geld over de brug komt.’

Voorlopig kan het Huis van het Nederlands, dat instaat voor de coördinatie, zijn taken (net) bolwerken. Al kampt de Brusselse afdeling administratief soms met achterstand, wegens te weinig medewerkers. Om aan de groeiende noden te voldoen, pleiten CD&V en Paul Delva om het budget te laten groeien. Nog sterker dan in het huidige scenario. ‘Want de marge is momenteel te klein’, luidt de diagnose.

Vanneste wijst nog op een tweede keerzijde van het succesverhaal. ‘Nederlands leren is één zaak, Nederlands spreken een ander.’ En daar wringt het schoentje. Leerlingen krijgen te weinig de kans om te oefenen: in de klas, maar ook daarbuiten. ‘De praktijk volgt vaak niet op de theorie, wat de effectiviteit van de lessen niet ten goede komt’, klinkt het. ‘Ondanks de goedbedoelde intenties.’

Daarom doet Vanneste een opmerkelijke oproep aan alle Nederlandstalige Brusselaars en Vlamingen in de hoofdstad. ‘Stop met automatisch over te schakelen naar het Frans of het Engels als iemand met gebrekkig Nederlands je aanspreekt voor meer informatie. Veel leerlingen vinden die houding paternalistisch en demotiverend. En leren op die manier nooit de taal. Laat de beslissing bij de cursist.’

Het Huis van het Nederlands probeert momenteel al bedrijven en organisaties te sensibiliseren. Later volgt misschien een algemene campagne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ja, een reactie plaatsen, dat kan je hier doen, in de rechthoek.