donderdag 21 juni 2012

Zomer-Babbelut

Elke donderdag in juli en augustus organiseert Bru-taal de Zomer-Babbelut in het Egmontpark.  De Zomer-Babbelut is een mooie combinatie van een conversatietafel en een picknick.  Een schitterend initiatief voor alle cursisten Nederlands, vanaf 2.1, en ook voor Nederlandstaligen.

woensdag 20 juni 2012

Quelques sites intéressants


Chers étudiants (de français)

Les cours et les examens sont presque finis, et les vacances d’été s’approchent … heureusement ! Pour ne pas oublier notre belle langue pendant les deux longs mois d’été, voici quelques sites intéressants :

Pour tout le monde :

Niveaux 1.1 et 1.2
(Tous les thèmes du syllabus ; écouter, écrire, lire)
(Thèmes : les salutations, les loisirs, les repas, le travail ; vidéo, exercices)

Niveaux 2.1 – 2.2 - …


La différence entre le passé composé et l’imparfait :

Les verbes

Bonne chance … et bonnes vacances !!!

maandag 18 juni 2012

Een paar links voor studenten Nederlands


Help!  Straks is het vakantie!  Twee maanden lang kunnen we helaas, helaas, helaas niet naar de les Nederlands komen.  We gaan alles vergeten!  Paniek, paniek, paniek!

Nee, geen paniek.  De leerkrachten van het Open Leer Centrum (OLC) selecteerden een paar websites waarop de cursisten in de vakantie een beetje kunnen oefenen.

Veel studieplezier ermee!

voor studenten 1.1

voor studenten 1.2 en hoger
  • Wil je verba (werkwoorden) oefenen?  Dat kan bij juf melis.  (>> klik op "werkwoordspelling" >>  TT = presens // VT = imperfectum // voltooid deelwoord = participium)
  • Wil je woordenschat en uitspraak oefenen?  Dat kan op de website van Zogezegd.  (>> klik op het boek van jouw niveau >> tik het gevraagde woord in)
  • Wil je de krant lezen?  Er is Wablieft, er is Taalblad.

voor woordenschat-specialisten vanaf 2.3
  • Op woordspot krijg je elke week, op donderdag, uitleg bij een interessant, maar lastig Nederlands woord.

Excursion à la Fondation Folon

Samedi dernier, nous avons eu le plaisir de se retrouver entre étudiants et professeurs pour une très agréable excursion aux portes de Bruxelles. Elle combinait un bain de nature avec la visite de la forêt de Soignes, un bain de culture avec la Fondation Folon, et beaucoup de convivialité. Partis avec notre guide du château de La Hulpe, nous avons pu admirer une des plus belles forêts de Belgique, nous dévoilant ses hêtres plusieurs fois centenaires dont les troncs élancés nous rappellent les colonnes des cathédrales.

Nous avons ensuite pique-niqué sur la pelouse de la ferme du château qui abrite la Fondation Folon. La visite de cet endroit peu banal, où se mêlent différents aspects de l’art contemporain, fut une source de découvertes sensorielles unique, parfois même propice à la méditation. Comme nous avons pu le découvrir, « par son art, Folon propose de découvrir la cinquième saison. Celle de l’imaginaire et de la poésie ».

Ce fut, à n’en pas douter, une journée riche en découvertes, qui restera longtemps dans nos mémoires.

Oliya D., Français 2.2

woensdag 13 juni 2012

Promenade au centre-ville

Promenade au centre-ville. Ce n'est pas la prof Inge mais les étudiants qui guident et expliquent! Excursion à Bruxelles, le 16 mai 2012.

Een stadswandeling met de cursisten Frans 2.2 als gidsen! Brussel, 16 mei 2012.

Nederlands 2.2 thema 3: Stiltewagons in de Eurostar

Goed nieuws voor Jan Bollen, de pendelaar uit thema 3 van de cursus Nederlands 2.2!

De krant De Morgen schrijft: "Eurostar, de hogesnelheidstrein die het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland verbindt, lanceert 'stille rijtuigen' in zijn treinen. In de stille rijtuigen wordt bij voorkeur niet getelefoneerd en worden geen luide gesprekken gevoerd. Stilte en rust worden er de codewoorden."

Lees het volledige artikel hier.

dinsdag 12 juni 2012

Uitstap naar Mechelen 02/06/2012

Ik ben zaterdag 2 juni om 6 uur opgestaan. Ik heb ontbeten en dan deed ik mijn kleren aan. Om 7.45 u. ben ik naar het station gegaan om tram 4 te nemen. Ik heb ongeveer tien minuten gewacht. Van mijn halte tot Brussel Noord duurt de rit ongeveer 8 minuten. Daarna ben ik uitgestapt. Ik ben naar de wachtzaal gegaan, daar hadden we afspraak met de cursisten en de lesgevers. De lesgevers droegen gele jassen.

Om 8.43 u. hebben we de trein naar Mechelen genomen. De reis duurde ongeveer 20 minuten. De trein stopte ook in Vilvoorde. Om 9.05 u. kwamen we in het station van Mechelen aan. En dan hebben we gewandeld tot het park. Daar hebben de lesgevers aan elke ploeg een andere kleur gegeven.

Elke ploeg ging met twee lesgevers op stap. Ik heb in de voormiddag met mijn lesgever Esther en haar collega, Petra, en een aantal studenten in de stad gewandeld. De lesgevers gaven de vragen en wij moesten de antwoorden vinden. Wij moesten de informatie aan de Mechelaars vragen. De inwoners van Mechelen waren zeer vriendelijk en beleefd.

Sommige cursisten en een leerkracht hebben een death ride gedaan.

Later gingen wij op café. We hebben iets gedronken.

Om 12 uur gingen we naar het park om te picknicken. Daar hebben we de andere ploegen ontmoet. We zijn een klein uur gebleven. Daarna deed elke ploeg een andere activiteit.

Ik heb de Sint Romboutstoren beklommen. Boven op de toren hebben we de stad Mechelen en hebben we ook het Atomium van Brussel gezien. In de buurt van Mechelen was er gras en waren er veel bomen.

Het was 14.30u. toen de activiteit gedaan was. De leerkrachten zeiden: « Vanaf nu zijn jullie vrij tot 17u. » Wij moesten om 17.10u. In het station zijn. Ik heb alleen een beetje gewandeld. Ik heb mooie gebouwen gezien.

De leerkrachten zeiden wie de juiste antwoorden op de vragen hadden gegeven. De winaar was de groene ploeg, niet onze ploeg. De groene ploeg heeft een klein cadeautje gekregen.

En daarna hebben we de stad Mechelen verlaten. De trein kwam aan op spoor 10. In de trein heb ik van de leerkrachten een diploma gekregen voor « Mechelenkenner .» Tien minuten later kwamen we in Brussel Noord aan. Sommige leerkrachten zijn uitgestapt. Frieda en ik zijn in Brussel Zuid uitgestapt. Tijdens de rit hebben we over Nederlands gepraat. Het was een leuke zaterdag. Alles was heel goed en de activiteiten waren goed georganiseerd. Dat was het einde van de dag.

Tekst: Mohamed B., Nederlands module 2.1

maandag 11 juni 2012

Lethas-diploma's in de gevangenis van Sint-Gillis

Weinig mensen weten het, maar Lethas organiseert ook een cursus Nederlands (niveau 1.2) in de gevangenis van Sint-Gillis. De cursisten van de gevangenis hebben hun examens al achter de rug. Ze kregen vandaag, 11 juni, hun diploma's. Proficiat aan de studenten!

TV-Brussel was erbij op de attestering en maakte deze korte reportage.



Op de website van Radio 2 kan je ook luisteren naar een radio-reportage over de attestering.