dinsdag 31 januari 2012

Kringwinkels almaar populairder

In de cursus Nederlands 2.2 is er een thema over "Kringwinkels", winkels waar je heel goedkoop tweedehandse meubels, kleren, boeken, ... kan kopen.

Op de website De wereld morgen kan je een interview lezen met Koen Goemans, de directeur van kringwinkel Opnieuw & co. [link]

Interessant als extra leesmateriaal bij de cursus!

zondag 8 januari 2012

Interview met een leraar: Amanda

Halverwege december interviewde Lethas Journal onze 26-jarige collega Amanda in de gezellige leraarskamer van Hovenier.

Vertel eens wat over jezelf

Vorig jaar gaf ik hier zowel Frans als Nederlands maar nu enkel nog Frans. Ik volg momenteel ook een lerarenopleiding in Gent.
Ik ben in Brussel geboren, een echte Brusselse dus, en heb 2 zussen. Momenteel woon ik in Gent omdat ik de lerarenopleiding in Gent volgde en mijn vriend weg wou uit Brussel. Toch kom ik hier nog veel om familie en vrienden te zien.

Het grote verschil tussen Gent en Brussel is dat Gent veel kalmer is en alles is dichterbij. Ik vind wel dat hier alles gemakkelijker bereikbaar is met het openbaar vervoer, maar misschien is dat omdat ik Brussel beter ken.

Ik dwaal graag rond in Brussel, gewoon wandelen zonder doel, om zo leuke winkeltjes en cafeetjes te ontdekken. De kerstmarkt vind ook wel leuk en in de zomer schuim ik graag rommelmarkten af, die dan in verschillende gemeenten georganiseerd worden.

Wat doe jij in vrije tijd?

Ik zing al 11 jaar gospel. Toen ik 16 jaar was, zag ik samen met een vriendin Sisteract, de film met Whoopi Goldberg en we wilden dat eens proberen. Eerst zijn we gestart met ateliers en later is er een koor gevormd. Ik mag dan wel één van de jongsten in het koor zijn, toch word ik beschouwd als een ancien. Ik speel ook in een Afro-Urugayaanse percussie-groep waarin ik samen met enkele anderen met zang de percussie begeleid. 

Vroeger heb ik ook Afrikaanse en Braziliaanse dans gedaan. Ik dans nog altijd heel graag, maar nu alleen voor mijn plezier.

Ik hou ook van barbecues, vooral die met chimi churi saus van mijn papa!

Hoe lang geef je al les?

Ongeveer een jaartje. Ik vind het heel tof, vooral door het publiek dat heel divers is. Toen ik 15 was gaf ik al bijles, eerst aan kindjes en dan later aan wat oudere kinderen. Zo wist ik dat lesgeven me wel lag. In de lerarenopleiding vond ik vooral de stages interessant.

Je blijft niet meer zo lang bij ons?

Nee, dat klopt. Begin januari ga ik naar Kinshasa in Congo om daar les Nederlands te geven aan de Belgische Franstalige school. Ik heb Afrikanistiek gestudeerd en het idee om daar les te geven spreekt me wel aan. Ik ga nu voor zes maanden en misschien blijf ik dan voor nog eens zes maand, maar dat zullen we wel zien. Ik weet dat ik m'n vriend en familie hard zal missen, maar het was nu of nooit. Zo'n ervaring wordt je niet vaak in je schoot geworpen. In Kinshasa  hoop ik een koor te vinden om in te zingen, dat lijkt me geweldig. Ik heb al enkele tips gekregen en kijk ernaar uit.

Wat vind je zelf je beste en je slechtste eigenschap?

Mmm, Ik ben heel principieel en ik weet wat ik wil, dat vind ik een goede eigenschap van mezelf. Aan de andere kant ben ik dan weer heel koppig, als ik vind dat ik gelijk heb, blijf ik bij mijn standpunt.

Wat doe je als je ongelijk hebt?

Ik heb nooit ongelijk!

Dank u voor dit interview en moge je verblijf in Congo een fantastische ervaring zijn.

zondag 1 januari 2012

Een nieuw jaar

Lethas Journal wenst al de studenten en al het personeel van Lethas een heel mooi 2012, thuis en op school.