zondag 25 december 2011

Buitenlanders in België

De cursisten van 2.1 intensief schreven een briefje naar Hanne Cools, de redactrice van Libelle naar aanleiding van een reeks ‘Buitenlanders in België’. Zij moesten praten over hun landgenoten en over de Belgen, en moesten in hun zinnen ‘dus’ en ‘toch’ gebruiken. Hieronder vind je enkele pareltjes!



Beste Hanne Cools,
Jouw artikel trok mijn aandacht. Ik heet Loubna, ik ben Marokkaans. Ik hou van België omdat ik hier geboren ben. Ik hou ook van Marokko.
In Marokko zijn de mensen vriendelijk, dus zijn er veel toeristen. In mijn land zijn er nog veel ongeletterden, toch zijn er veel nieuwe scholen.
In België zijn de mensen altijd stipt, dus zijn ze ernstig. Het regent vaak in België, toch hebben de mensen altijd een glimlach op hun gezicht.
Groetjes,
Loubna B.  (2.1)

***





***

 
Beste Hanne Cools,
Ik heet Jorge. Ik ben een man die in Tenerife geboren is. Ik woon al 3 jaar in België. Ik vind dat de mensen van mijn land heel vrolijk zijn. Veel mensen weten niet wat stress is, toch zijn het harde werkers. Zij werken meer uren dan de mensen uit andere landen van Europa, maar de kwaliteit van hun werk is minder. Ik denk dat mijn landgenoten veel lawaai maken.
Ik vind dat de Belgen gestresseerd zijn, dus zijn het agressieve chauffeurs. Ik vind ook dat de mensen in België  gesloten zijn; toch zijn zij heel beleefd. Ze zijn georganiseerd en houden van werken, dus kunnen zij de beste bieren en pralines van de wereld maken.
Als ik in mijn land ben, mis ik de goede dingetjes van België, maar in België mis ik het weer van mijn kleine eiland, de blauwe zee en mijn familie. Ik heb mijn hart in twee stukjes gedeeld.
Met vriendelijke groeten,
Jorge L. (2.1)



dinsdag 6 december 2011

Een liefdesgedicht

Sint-Valentijn is nog ver weg, maar de klas NT2 3.2 heeft op vrijdag 2 december een liefdesgedicht geschreven.


Ik ben zo verliefd.
Mijn lieveling, mijn schat, my love.
Elke dag denk ik aan mezelf.
Uit het hart gegrepen.
Mooie dagen voor de toekomst.
De hartstocht maakt me zot.
Met hart en ziel.
Mijn ogen zien je gezicht overal.
We zijn zielsverwanten.
Mijn oren horen je stem dag en nacht.
Ik ruik je parfum overal.
Ik voel je zachte huid onder mijn vingers.
Ik verlang naar jouw aanwezigheid hoewel je er bent.
Altijd samen en nooit samen.
Je bent in mijn dromen, nu wacht ik op jou in mijn leven.
Ik ben trots op je.
En op mezelf.
Mag ik je nog eens omarmen?
Knuffel en slaap zacht.